فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 60، تابستان 1390)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 60، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/04/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن رامشینی صفحه 71
    زمینه و هدف
    تشکیل رسوبات پروتئینی آمیلوئیدی از ویژگی های مشترک گروهی از بیماری های وابسته به آمیلوئید از جمله آلزایمر، پارکینسون، دیابت نوع II و پریون می باشد. نوع تجمعات تشکیل شده در شرایط مختلف و مکانیزم تخریب عملکرد سلولی توسط این تجمعات، هنوز کاملا مشخص نیست. در مطالعه حاضر توانایی هگزوکیناز نوع B مخمر (YHKB) برای تشکیل تجمعات منظم آمیلوئیدی و یا بی شکل در شرایط گوناگون و سمیت این تجمعات روی سلول ها مورد بررسی قرار گرفته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی برای القای آمیلوئید از سه روش مرسوم ایجاد آمیلوئید استفاده شد. این روش ها شامل قرار دادن (1) YHKB در pH اسیدی، دمای 55 درجه ولی با هم زدن مداوم، (2) در pH اسیدی در حضور نمک و در دمای آزمایشگاه بدون هم زدن مداوم و (3) در حضور تری فلوئور و اتانول (TFE) بودند. نوع تجمعات تشکیل یافته در شرایط فوق به وسیله توانایی شان برای اتصال با رنگ تیوفلاوین T (شاخص آمیلوئید) و شکل تجمعات با عکس برداری به وسیله میکروسکوپ نیروی اتمی بررسی شد. همچنین سمیت تجمعات تشکیل یافته در شرایط ذکر شده، به وسیله اثر دادن آن ها روی سلول های نروبلاستومای انسانی SH-SY5Y و از طریق روش احیای MTT مقایسه شد.
    یافته ها
    تجمعات ایجاد شده در هر سه شرایط، توانایی اتصال به تیوفلاوین T (ThT) را داشتند ولی میزان اتصالشان متفاوت بود. عکس های میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) و الکترونی عبوری (TEM) نیز نشان داد که ساختارهای ایجاد شده از نظر ظاهری کاملا با هم متفاوتند. تجمعات بی شکل و نامنظم این آنزیم هم برای مقایسه با تجمعات منظم به دست آمد. سنجش سمیت به وسیله روش احیای MTT نشان داد که تجمعات بی شکل در مقایسه با کنترل سمیتی برای سلول های نوروبلاستوما نداشتند ولی تجمعات حاصله در هر سه روش مذکور باعث تخریب سلول ها با شدت های متفاوت شدند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این پژوهش، اختلاف در سمیت مشاهده شده تجمعات را می توان به اختلاف در مورفولوژی تجمعات تولیدی در شرایط مختلف و مکانیزم عمل متفاوت آن ها روی سلول ها نسبت داد.
    کلیدواژگان: هگزوکیناز نوع B مخمر، تجمع آمیلوئیدی، سنجش کاهش MTT، سمیت سلولی
  • غلامرضا شریفی راد، محمد مطلبی، مرضیه شاه سیاه، یاسر تبرایی، سیامک محبی صفحه 82
    زمینه و هدف
    اگر چه مقدار کم اضطراب منبع برانگیزاننده برای بهبود عملکرد تحصیلی می باشد اما میزان زیاد آن موجب اختلال در تمرکز، دقت، به یادسپاری و یادآوری و در نهایت افت تحصیلی می شود. لذا از آن جا که اضطراب تحصیلی به عنوان یک مشکل آموزشی همچنان سالانه میلیون ها دانش آموز و دانشجو را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش قاطعیت بر میزان اضطراب تحصیلی دانش آموزان مقطع پیش دانشگاهی شهر گناباد در سال 1387 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش کارآزمایی عرصه ای تصادفی شاهددار، کلیه دانش آموزان مضطرب مقطع پیش دانشگاهی شهر گناباد به این طرح دعوت شدند و در مجموع 89 نفر به طور تصادفی در دو گروه آزمون (44 نفر) و کنترل(45 نفر) قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه سه قسمتی مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه اضطراب تحصیلی و پرسشنامه قاطعیت راتوس بود که روایی و پایایی(83/0) آن محاسبه و مورد تایید قرار گرفت. مداخله طراحی شده برای گروه آزمون شامل برگزاری 5 جلسه آموزش قاطعیت بر اساس مدل پرسید و برگزاری یک جلسه انجمن اولیاء و مربیان جهت تقویت و حمایت این گروه از برنامه مداخلاتی بود. هشت هفته بعد از آخرین جلسه آموزشی، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و داده ها توسط نرم افزار SPSS 16 با استفاده از آزمون های تی مستقل و زوج، مجذور کای و ضریب همبستگی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میزان اضطراب تحصیلی و قاطعیت در گروه هدف در حد متوسط رو به بالا بوده (به ترتیب 14/18 و 108) و ارتباط معکوس و معناداری بین این دو فاکتور دیده شد (001/0>P و 69/0- =r). همچنین اضطراب تحصیلی گروه آزمون بعد از مداخله کاهش معناداری نشان داد به طوری که از 87/18 به12/8 نمره نزول داشت (001/0>P). از سویی نیز در همین گروه میزان قاطعیت افزایش معناداری پیدا کرده بود، به طوری که نمره قاطعیت از 107 به 159 ارتقاء پیدا کرده بود (001/0>P). اما بین میزان اضطراب تحصیلی و قاطعیت گروه کنترل قبل و بعد از مداخله تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که آموزش قاطعیت در کاهش اضطراب تحصیلی مؤثر است.
    کلیدواژگان: اضطراب تحصیلی، آموزش قاطعیت، دانش آموزان، مدل پرسید
  • مهدی مقرنسی، محسن کوشان، فرشته گلستانه، محمد سیداحمدی، فهیمه کیوانلو صفحه 91
    زمینه و هدف
    زنان معتاد در مقایسه با دیگر زنان، مسائل و مشکلات روانی بیشتری دارند که کمتر مورد توجه قرار گرفته است. استفاده از روش های پیشگیرانه کم هزینه و سهل الوصول مانند تمرینات ایروبیک می تواند باعث ارتقاء سلامت روانی زنان معتاد شده و از ابتلای آن ها به اختلالات روانی جلوگیری کند. پژوهش حاضر، به منظور بررسی تاثیر یک دوره تمرین ایروبیک بر سلامت روان زنان معتاد زندان مرکزی زاهدان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع تجربی بوده و جامعه تحقیق را زنان معتاد زندان مرکزی زاهدان در سال 1387 تشکیل می دادند. از بین آن ها تعداد 30 نفر به طور تصادفی ساده به دو گروه مساوی (15 نفر گروه کنترل، 15 نفر گروه تجربی) تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده ها، شامل پرسشنامه سلامت عمومی 28 سؤالی گلدبرگ (28 GHQ) و پرسشنامه جمعیت شناختی بود. گروه تجربی به مدت 8 هفته و هر هفته 3 جلسه با مدت زمان 45 دقیقه در برنامه تمرینی ایروبیک شرکت کردند. برای بررسی تاثیر برنامه تمرینی ایروبیک بر سلامت روان زنان معتاد، گروه های کنترل و تجربی قبل و بعد از 8 هفته تمرین ایروبیک به پرسشنامه سلامت عمومی پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های تی مستقل و همبسته با نرم افزار SPSS.15 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که پس از 8 هفته برنامه تمرینی ایروبیک میزان علائم جسمانی (از 37/6±20/12 به 83/2±53/4)، اضطراب (از 50/4±47/14به 13/2±33/4)، افسردگی (از 78/6±67/11 به 25/3±60/3) و سلامت روانی (از 50/15±20/48 به 71/6±87/18) آزمودنی های گروه تجربی به طور معناداری (05/0≥p) بهبود یافته است. اما در کارکرد اجتماعی (از 34/4±33/10 به 80/3±07/7) آزمودنی ها تغییر معناداری (05/0≤p) مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که تمرینات ایروبیک نقش مؤثری در بهبود سلامت روانی زنان معتاد دارد.
    کلیدواژگان: تمرینات ایروبیک، سلامت روان، زنان معتاد، افسردگی
  • هادی گل افروز، عباس عبادی، محمد مهدی سالای، مهدی گل افروز شهری، مهروز جوادی * صفحه 98
    زمینه و هدف

    از آن جا که کارکنان مراقبت های بهداشتی - درمانی همیشه در معرض آسیب های شغلی خصوصا آسیب های ناشی از اجسام تیز و برنده هستند، مطالعه ای به منظور بررسی تاثیر اجرای برنامه مدیریت ایمنی بر سطح آگاهی، نگرش و عملکرد در کارکنان درمانی بیمارستان بقیه الله (عج) انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت تجربی در سال 1389 انجام شد که در آن، تعداد 115 نفر از هشت بخش همتراز انتخاب شدند و سپس 59 نفر در گروه آزمون و 56 نفر در گروه کنترل به صورت تصادفی تقسیم شدند. داده ها با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته شامل 59 سوال در حوزه های مربوط به آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان جمع آوری شد. بعد از دو ماه آموزش و اجرای اصول ایمنی در گروه آزمون، میزان آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان در هر دو گروه مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس داده ها با استفاده از آزمون های مجذور کای، تی مستقل و تی زوجی با نرم افزار SPSS 15 در سطح معناداری 05/0

     

    یافته ها

    میانگین نمرات آگاهی، نگرش و عملکرد در گروه آزمون قبل از مداخله به ترتیب 4/2±6، 2/6±1/52 و 3/10±5/80 و در گروه کنترل به ترتیب 3/2±9/5، 7±6/51 و 2/13±4/77 بود که تفاوت معناداری بین دو گروه مشاهده نشد (05/0>P)؛ اما بعد از مداخله آگاهی، نگرش و عملکرد شرکت کنندگان در گروه آزمون به ترتیب 6/2±7/15، 7/2±1/58 و 6/4±87 و در گروه کنترل 8/1±2/6، 1/7±6/50 و 13±7/76 بود که تفاوت معناداری بین آن ها وجود داشت (001/0<P).

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه مدیریت ایمنی موجب افزایش آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان درمانی و بهبود ایمنی گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت ایمنی، احتیاطات استاندارد، جراحات ناشی از اجسام برنده، آگاهی، نگرش، عملکرد
  • محمد واحدیان، مهدی جعفرزاده، فرخنده امین شکروی، رویا پیروی مینایی صفحه 104
    زمینه و هدف
    ضایعات نان که در دامداری ها به عنوان یک ماده غذایی مصرف می شود، در صورت داشتن کپک خطرات قابل توجهی برای انسان و حیوان به همراه دارد. از آن جایی که رابطین می توانند آگاهی های بهداشتی را با بیانی ساده به عموم مردم منتقل نمایند، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی میزان آگاهی رابطین نسبت به ضرورت تفکیک نان کپک زده از سایر ضایعات نان و تاثیر آموزش بر آن انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مداخله ای تجربی، جامعه پژوهش شامل 39 رابط فعال مرکز بهداشتی- درمانی کارخانه قند آبکوه مشهد بود که به روش نمونه برداری غیراحتمالی آسان انتخاب شدند و به طور تصادفی، تعداد 21 نفر در گروه مداخله و 18 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شد و آموزش با ارائه لوح فشرده آموزشی و به صورت گروهی انجام گردید. بعد از گذشت 2 ماه، اطلاعات مجددا جمع آوری گردید. داده های قبل و بعد با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های آماری تی زوجی و شاخص های میانگین و انحراف معیار (05/0
    یافته ها
    میانگین نمرات آگاهی رابطین در گروه مداخله پس از آموزش از 8/4±86/22 به 9/4±36/26 افزایش یافت و آزمون تی اختلاف معناداری بین میانگین آگاهی رابطین در مورد تفکیک نان کپک زده قبل و بعد از آموزش نشان داد (03/0=p). همچنین آزمون تی تفاوت معناداری بین میزان ودکارآمدی درک شده دو گروه نسبت به ضرورت تفکیک نان کپک زده نشان داد (023/0=P).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که آموزش بر آگاهی رابطین نسبت به ضرورت تفکیک نان کپک زده از سایر ضایعات نان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، رابطین، آگاهی، نان
  • فریبا عبدالله زاده، مریم جوانبخت، حسن عبدالله زاده صفحه 110
    زمینه و هدف
    با توجه به مطالعات اندک در زمینه وسواس های فکری و وجود درمان های غیردارویی، می توان درمان فراشناختی را به عنوان گزینه احتمالی مؤثر با اثرات بلندمدت تر معرفی کرد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان فراشناختی و درمان دارویی بر روی مبتلایان به وسواس های فکری در اختلال وسواسی- اجباری می باشد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع شبه تجربی با گروه کنترل و مورد می باشد. جهت اجرای طرح، افراد به طور مساوی در دو گروه 8 نفره و تحت دو مدل گروه درمانی فراشناختی (14جلسه) و درمان دارویی به (مدت 1 ماه) طبقه بندی شدند. در ابتدا و انتهای درمان، از اعضای هر دو گروه با کمک پرسشنامه های فراشناخت (MCQ-30)، مقیاس وسواسی- اجباری ییل براون (Y-BOCS)، کنترل فکر (TCQ)، مقیاس اضطراب، افسردگی، استرس (DASS-21)، پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II) و مقیاس صفت اضطراب از پرسشنامه اضطراب صفت و حالت اشپیلبرگر (STAY-T) و مصاحبه برای ارزیابی عملکرد کلی، پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد. داده ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS 18 و آزمون های آماری تی و کوواریانس مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در کاهش شدت وسواس های فکری (006/0=P) با میانگین های پیش آزمون 07/2±13/50 و پس آزمون 81/2±25/10، استرس (003/0=P) با میانگین های پیش آزمون 89/4±00/30 و پس آزمون 52/3±87/24 و متغیر باورهای فراشناختی منفی (001/0=P) با میانگین های پیش آزمون (72/2±00/15) و پس آزمون 25/2±75/11 استفاده از درمان فراشناختی ارجحیت دارد؛ همچنین ارتباط معناداری نیز بین افزایش عملکرد کلی و دارو درمانی (042/0=P) با میانگین های پیش آزمون 83/4±25/60 و پس آزمون 28/5±75/61 دیده می شود. مشاهدات بیانگر آن بود که بین متغیرهای افسردگی (09/0=P)، نگرانی (07/0=P) و اضطراب (2/0=P) تفاوت معناداری بین درمان های مذکور وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که کاهش شدت وسواس های فکری، استرس و باورهای فراشناختی منفی با استفاده از روش درمانی فراشناختی، نتایج بهتری نسبت به درمان دارویی دارد. اما نتایج در خصوص افزایش عملکرد کلی به نفع درمان دارویی می باشد. ارتباط معناداری نیز بین دو نوع درمان استفاده شده جهت متغیرهای افسردگی، نگرانی و اضطراب وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اختلال وسواس - اجبار، وسواس های فکری، درمان فراشناختی، درمان دارویی
  • هما صادقی، آرش اکابری، لیلا امینی، نرجس بحری* صفحه 118
    زمینه و هدف

    اینداکشن یکی از متداول ترین مداخلات مامایی است که به دلایل بالینی متعددی صورت می گیرد. یکی از چالش های القاء زایمان پیشگویی موفقیت آن می باشد چرا که شکست این فرایند نقش مهمی در افزایش آمار سزارین دارد. این مطالعه با هدف بررسی سن مادر، رتبه زایمانی، سن حاملگی، وزن تولد و وضعیت سرویکس (دیلاتاسیون، افاسمان، واستیشن) در پیشگویی موفقیت القاء زایمانی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع هم گروهی بود و جامعه پژوهش را زنان باردار مراجعه کننده به بیمارستان شهیدان مبینی سبزوار در فاصله زمانی دی ماه 1386 تا خرداد ماه 1387 تشکیل می دادند. تعداد 175 زن باردار سالم با حاملگی ترم تک قلو و نمایش سفالیک، به روش نمونه گیری غیراحتمالی آسان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ثبت مشخصات فردی و سابقه مامایی و فرم ثبت اطلاعات زایمانی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری مجذور کای، منتل هنزل و رگرسیون لجستیک تحت نرم افزار آماری SPSS 15 استفاده شد. سطح معناداری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها 1/41 درصد موارد اینداکشن در ارتباط با حاملگی طول کشیده و 1/45 درصد موارد عدم موفقیت اینداکشن مربوط به عدم پیشرفت زایمان بود، در مجموع، 7/33 درصد واحدهای پژوهش، به علت شکست اینداکشن سزارین شدند. رگرسیون لجستیک با کنترل اثر متغیرهای دیلاتاسیون، افاسمان، نزول، سن مادر، سن حاملگی، تعداد حاملگی، پاریتی و وزن نوزاد بر موفقیت اینداکشن نشان داد که تنها اثر دیلاتاسیون سرویکس بر موفقیت اینداکشن معنادار است (55/2OR=)، به طوری که به ازای افزایش یک سانتی متری دیلاتاسیون سرویکس در بدو اینداکشن، شانس موفقیت اینداکشن 55/2 برابر شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که دیلاتاسیون سرویکس تنها فاکتور معنادار در پیشگویی موفقیت اینداکشن می باشد.

    کلیدواژگان: اینداکشن لیبر، موفقیت اینداکشن، عوامل پیشگویی کننده
  • محمد سیداحمدی، حمیدرضا طاهری، اکبر پژهان، بهرام یوسفی، زهرا سلمان، فهیمه کیوانلو صفحه 125
    زمینه و هدف
    از آن جا که دانش آموزان مبتلا به نارسای حرکتی در اجرای برخی حرکات مشکل دارند و ناهنجاری های ستون فقرات به عنوان یک عامل می تواند باعث محدودیت حرکتی آنان شود، لذا در تحقیق حاضر به بررسی ارتباط بین ناهنجاری های ستون فقرات با مؤلفه های حرکتی آزمون کپارت در دانش آموزان مبتلا به نارسای حرکتی پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی انجام گرفت. جامعه تحقیق را دانش آموزان پسر ابتدایی تهران در سال 1388 تشکیل دادند. آزمودنی ها با روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای به شرح زیر انتخاب شدند: از بین مناطق 22 گانه تهران، منطقه 4 و از بین مدارس، 5 مدرسه و نهایتا از بین آن ها 1100 نفر به صورت تصادفی انتخاب گردیده و سپس با استفاده از پرسشنامه ارزیابی نارسایی ادارکی- حرکتی (با اعتبار 86/0) اطلاعات اولیه از کل جامعه (1100 نفر) به دست آمد و 80 نفر از دانش آموزان پسر 8 تا 12 ساله که حداقل در 5 مورد از 14 فعالیت مورد سؤال دچار مشکل بودند، در آزمون ادراکی – حرکتی 22 نمره ای کپارت (با اعتبار 95/0) شرکت داده شدند. از این تعداد، 34 نفر که پایین ترین نمره را کسب کرده بودند به عنوان نمونه های پژوهش انتخاب شدند. سپس با استفاده از دستگاه اسپاینال موس، ناهنجاری های ستون فقرات این دانش آموزان در دو نمای ساجیتال و فرونتال مورد مطالعه قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و نرم افزار SPSS 13 استفاده شد.
    یافته ها
    ناهنجاری های پشت صاف 40 درصد، کیفوزیس سینه ای 16/29 درصد و اسکولیوزیس سینه ای 83/20 درصد در دانش آموزان مبتلا به نارسای حرکتی شیوع داشت. در بین فاکتورهای حرکتی آزمون کپارت، فقط بین لوردوز و راه رفتن به پهلو رابطه معناداری (050/0=P) و (34/0=r) یافت شد. همچنین میزان شیوع نارسایی حرکتی در بین دانش آموزان 27/7 درصد بود که از این میزان 09/3 درصد به طور شدید به نارسایی حرکتی دچار بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها مشخص شد که با کاهش میزان لوردوز کمری توانایی راه رفتن به پهلو در این دسته از دانش آموزان کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: نارسایی حرکتی، ستون فقرات، ناهنجاری بالاتنه، لوردوز، کیفوز، اسکولیوزیس
  • حسین کریمی مونقی، اکرم گازرانی، حسن غلامی، امیر رضا صالح مقدم، احمد آشوری، سعید واقعی * صفحه 132
    زمینه و هدف

    صلاحیت بالینی از ضرورت های مهم حرفه پرستاری بوده و اخیرا پرستاران در این زمینه مورد انتقاد زیادی قرار گرفته اند. به همین دلیل، یافتن مولفه ها و عوامل موثر بر صلاحیت بالینی و ارتقاء آن همیشه مورد توجه نظام های آموزشی، بهداشتی و درمانی بوده است. هوش معنوی نیز به عنوان عامل مهم در کارآمدی و موفقیت پرستاران مورد توجه قرار گرفته است. لذا برای یافتن شواهدی در این خصوص، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت هوش معنوی و همبستگی آن با صلاحیت بالینی پرستاران طراحی و اجرا گردید.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی - همبستگی بر روی 212 پرستار بیمارستان های آموزشی شهر مشهد از طریق نمونه گیری چند مرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه هوش معنوی و صلاحیت بالینی بود. داده ها با استفاده از نرم افزارآماری SPSS 11.5 و از آزمون های آنالیزواریانس، کراسکال والیس، تی تست، همبستگی و رگرسیون خطی ساده و تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 3/53 درصد پرستاران دارای نمره هوش معنوی بیشتر از میانگین و 7/46 درصد نمره کمتر از میانگین بودند. میزان صلاحیت بالینی اکثر پرستاران، 8/53 درصد با توجه به خودارزیابی در محدوده خوب؛ 2/48 درصد طبق ارزیابی سرپرستاران در محدوده متوسط و در مجموع 3/53 درصد نظر پرستار و سرپرستار در حیطه متوسط قرار داشتند. آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین هوش معنوی پرستاران و صلاحیت بالینی آن ها همبستگی معنادار و مثبت وجود دارد (001/0<p). نتیجه گیری رابطه معنی دار و مثبتی بین هوش معنوی با صلاحیت بالینی پرستاران وجود داشت.

    کلیدواژگان: معنویت، هوش، هوش معنوی، صلاحیت بالینی، پرستار
  • اکبر احمدی آسور، احمد الله آبادی صفحه 140
    زمینه و هدف
    از جمله آلاینده های مهم در هوای شهری می توان به مونوکسیدکربن، دی اکسید گوگرد، دی اکسیدنیتروژن و مه دودهای فتوشیمیایی اشاره نمود که اثرات و عوارض شناخته شده ای را به همراه دارند. هدف از مطالعه حاضر پی بردن به میزان این آلاینده ها به عنوان آلاینده های اصلی ناشی از وسایط نقلیه موتوری بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی-مقطعی می باشد که در آن آلاینده های هوای نقاط مختلف شهر سبزوار مورد سنجش قرار گرفته است. برای نمونه برداری از روش نمونه گیری طبقه ای در طول زمان و بر اساس متد شماره 4800 و 6004NIOSH برای دی اکسیدگوگرد و دی اکسید نیتروژن و مونوکسید کربن 6604 استفاده شد که وسایل نمونه برداری برای پایش شامل پمپ نمونه برداری (با دبی 5 لیتر در دقیقه)، ایمپینجر، لوله آشکار ساز و روتامتر به مکان های انتخابی منتقل شدند. در چهار نقطه از شهر سبزوار بر اساس میزان ترافیک، نمونه برداری به مدت 12 ماه، هر ماه 3 روز و هر روز 3 بار انجام شد. در مجموع 324 نمونه جمع آوری گردید. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 16 و روش توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون و آزمون آماری تی تک نمونه ای انجام گرفت.
    یافته ها
    بالاترین غلظت مونوکسید کربن در ماه های مرداد 1/64 میکروگرم بر متر مکعب و اسفند 11/63 میکروگرم بر متر مکعب (01/0
    نتیجه گیری
    غلطت مونوکسید کربن در همه ماه ها و غلظت دی اکسید گوگرد در برخی ماه ها از حد استاندارد فراتر بوده است ولی غلظت دی اکسید نیتروژن در هیچ ماهی بالاتر از حد استاندارد نبوده است.
    کلیدواژگان: آلودگی، سبزوار، مونوکسیدکربن، دی اکسید گوگرد
|
  • Hasan Ramshini Page 71
    Background and
    Purpose
    Formation of well-ordered fibrillar protein deposits is common to a large group of amyloid-associated disorders, including Alzheimer’s, Parkinson’s, type II diabetes and prion diseases. The nature of the pathogenic species and the mechanism by which the aggregation process results in cell damage are, however, not well established. In the present study, the propensity of hexokinase type B from Saccharomyces cerevisiae (YHKB) to form amyloid-like and amorphous aggregates is investigated under various conditions and their cytotoxicity is determined. Methods and Materials: In this experimental study, Amyloid-like aggregation was induced under three different conventional conditions including the preincubation of YHKB (1) in acidic pH, at 55 ºC and with agitation, (2) in acidic pH, room temperature, in presence of salt and without agitation, and (3) in the presence of trifluoroethanol (TFE). Types of aggregates in above conditions were compared for their capability to react with ThT (as a amyloid marker) and their morphology was analyzed by atomic force microscopy (AFM). Also, Cytotoxicity of the aggregates on human neuroblastoma (SH-SY5Y) were assayed by MTT reduction assay test.
    Results
    Aggregates produced under all three conditions had ThT binding ability but with different intensity. Atomic force microscopy indicated that aggregates morphologies in various conditions were completely different. Amorphous aggregates of the enzyme were also produced for comparing with ordered aggregates. Amorphous aggregates were not found toxic to human neuroblastoma cells, as indicated by the MTT reduction assay while those formed at acidic pH and in the presence of TFE indicated cytotoxicity.
    Conclusions
    Based on the findings, differences in cytotoxicity can be attributed to the variations in the nature and morphology of the aggregates in the conditions tested.
  • Gholamreza Sharifirad, Mohammad Matlabi, Marziyeh Shahsiah, Yaser Tabaraie, Siyamak Mohebi Page 82
    Background and
    Purpose
    Lower levels of academic anxiety can motivate the educational improvement but higher degrees can be a disturbance in concentration, attention, storage, recall and educational failure. Since it affects millions of students worldwide, the present study aimed to determine the effect of assertiveness training on reducing anxiety level in the pre-university students in Gonabad, Iran in 2008. Methods and Materials: In this randomized clinical trail, all pre-university students of Gonabad, Iran were invited to the study; and finally 89 students were randomly assigned into experimental and control groups. Data collection instruments included a 3-part questionnaire for recording demographic, academic anxiety and assertiveness (Rathus questionnaire with a validity of 0.83). The intervention for the experimental group was a 5-session course of assertiveness training based on PRECEDE model and one session for parents and teachers to help support the intervention program. Post-test was given top both groups 8 weeks after the last training session. The obtained data were analyzed in SPSS 16 using paired and independent t-test, chi-square and correlation coefficient.
    Results
    The results showed that anxiety levels and assertiveness in the target group were moderate to high (18.14 and 108 respectively); a negative but significant relationship was found between these two factors (r =-0.69, p < 0.001). Also, the anxiety levels of the study decreased significantly, so that their anxiety score lowered from 18.87 to 8.12 (P<0.001). On the one hand, decisiveness was observed to have increased significantly in the same group (from 107 to 159) (P<0.001). However, there was no significant difference between academic anxiety and assertiveness in the control group before and after the intervention.
    Conclusion
    The results showed that training assertiveness was effective in reducing the anxiety in academic settings.
  • Mehdi Mogharnasi, Mohsen Koushan, Fereshteh Golestaneh, Mohammad Seyedahmadi, Fahimeh Keavanlou Page 91
    Background and
    Purpose
    Addict women face more mental problems than healthy women, and the issue is less attended. Applying inexpensive, easily accessible preventive measures like aerobic training can improve their mental health. The present study was to investigate the effect of aerobic training on the mental health of addict women in the central prison of Zahedan, Iran. Methods and Materials: This experimental study involved the addict women in the central prison of Zahedan, Iran in 2008. Thirty addict women were randomly selected and assigned into two equal groups (15 controls and 15 experimental). The Goldberg General Health Questionnaire (GHQ 28) and Demographic Characteristics Questionnaire were used for Data collection. The experimental group was trained for 8 weeks, three weekly sessions of 45 minutes. Both groups completed the questionnaires before and after the 8-week training for the evaluation of their mental health status. The data were analyzed in SPSS 15 using descriptive statistics (frequency, mean and standard deviation) as well as the dependent and independent t-test.
    Results
    Results showed that after eight weeks of aerobic training program, symptoms significantly improved: physical symptoms (from 12.20±6.37 to 4/±53±2/83), anxiety (from 14.47±4.50 to 4.33±2.13), depression (from 11.67±6.78 to 3.60±3.25) and mental health (from 48.20±15.50 to 18.87±6.71) (p≤0.05). However, the social functioning of the participants did not significantly change (from 10.33±4.43 to 7.70±3.80).
    Conclusion
    The results indicated aerobic training had an effective role in improving the mental health of addict women.
  • Hadi Golafruz, Abbas Ebadi, Mohammadmehdi Salari, Mehdi Golafrooz, Mehroz Javadi Page 98
    Background and Purpose

    Health care personnel are always exposed to occupational injuries especially injuries due to sharp and cutting things. Therefore, the present study was designed and conducted to investigate the effect of safe management performance on knowledge, attitude and practice (KAP) levels of the health care personnel of Baqyatallah Hospital, Iran. Method and Materials: This experimental study was carried out in 2010, and 115 nurses were selected from 8 parallel wards; two random groups were shaped: experimental (n=59) and control (n=56) groups. The data were collected by a researcher-made questionnaire including 59 questions on the personnel’s knowledge, attitude and practice. The KAP was assessed in both groups after a two-month training period. The obtained data were analyzed in SPSS 15 using chi-square, independent and paired t-test (P<0.05).

    Results

    Mean scores of knowledge, attitude and practice in the experimental group before training were 6±2.4, 52.1±6.2 and 80.5±10.3 respectively; the corresponding scores in the control group were 5.9±2.3, 51.6±7 and 77.4±13.2 respectively; the difference between the two groups before training was not significant (P>0.05). However, the KAP scores of the experimental group after training became 15.7±2.6, 58.1±2.7 and 87±4.6 respectively, with the corresponding control group scores of 6.2±1.8, 50.6±7.1 and 76.7±13 respectively; the difference after training was significant (P<0.05).

    Conclusion

    Implementing the safety management program caused an increase in the knowledge, attitude and practice of health care personnel and improved the safety levels.

  • Mohammad Vahedian, Mehdi Jafarzadeh, Farkhondeh Amin Shokravi, Roya Peyravi Minayi Page 104
    Background and
    Purpose
    Bread waste is consumed as a food in the livestock, and can cause considerable harm to human and animal beings if they are moldy. Since health volunteers can convey health knowledge to people in a simple and intelligible language, the present study was conducted to evaluate the knowledge of health volunteers about the necessity of moldy bread separation from other bread waste and the effect of education on their knowledge in the Abkooh Sugar Factory of Mashhad. Methods and Materials: In this interventional experimental study, 39 active health volunteers at the health center of Abkooh Sugar Factory of Mashhad, Iran participated and were recruited by non-probability convenient sampling, and were randomly assigned into the experimental group (n=21) and control group (n=18). Relevant data were collected through questionnaire and training was performed by providing a CD (educational video) for the experimental group. After a two-month training period, data were collected again. Data of before and after training were analyzed in SPSS 16 using paired t-test and mean± SD (p<0.05).
    Results
    After training, the scores of volunteers in the intervention group raised from 22.86±4.8 to 26.36±4.9; and paired t-test showed a significant difference between their scores before and after education (p=0.03). Also, their perceived self-efficacy on the necessity of separation of moldy bread from other bread waste was significantly different across the two groups (p=0.023).
    Conclusion
    The results indicated the effect of education on the knowledge of health volunteers about the necessity of moldy bread separation from other bread waste.
  • Fariba Abdollahzadeh, Maryam Javanbakht, Hasan Abdollahzadeh Page 110
    Background and
    Purpose
    Due to the small number of studies on obsessive compulsive disorder and the existence of non-pharmaceutical treatments, it is possible to introduce the Metacognitive therapy as an alternative with long-term effects. The purpose of present study was to compare the effectiveness of metacognitive therapy versus pharmaceutical therapy on the patients with obsessions in Obsessive-Compulsive Disorder. Methods and materials: This research is a quasi-experimental design with experimental and control groups. The participants were equally assigned into two groups with 8 members, metacognitive therapy (14 sessions) and pharmaceutical therapy (one month). Pretest and posttest were given to both groups: MCQ30, YBOCS, DASS21, BDI&II, STAY-T. The obtained data were analyzed in SPSS 18 using t-test, chi-square and covariate analysis.
    Results
    The results showed a preference for metacognitive therapy in decreasing obsession intensity (P=0.006) with pretest mean of 50.13±2.07 and posttest mean of 10.25±2.81, negative variables of metacognition (P=0.001) with pretest mean of 15.00±2.72 and posttest mean of 11.75± 2.25. A significant relationship was observed between the general functioning and the pharmaceutical therapy (P=0.042) with pretest mean of 60.25±4.83 and posttest mean of61.75±5.28. However, no significant differences were observed between the two types of therapy as far as depression (0=0.09), worry (p=0.07) and anxiety (p=0.2) are concerned.
    Conclusion
    The results indicated better results with metacognitive therapy in reducing the obsessions, stress and negative metacognitive beliefs. However, enhancing the overall functioning of the patients can be achieved with pharmaceutical therapy. There were no signification correlation between the two types of therapy for treating depression, worry and anxiety.
  • Homa Sadeghi, Arash Akaberi, Leyla Amini, Narjes Bahri Page 118

    Background and

    Purpose

    Induction is one of the most common interventions in midwifery which is conducted for many clinical purposes. One of the main challenges of the induction is the prediction of its success because its failure has a major role in increasing the rate of cesarean section. Therefore, the present study was conducted to investigate the role of maternal age, parity, gestational age, birth weight and cervical status in predicting the success of induction. Methods and Materials: This cohort study involved the population of pregnant women admitted to Mobini Maternity Hospital in Sabzevar, Iran in 2006. A sample of 175 pregnant healthy women was selected by non-probability convenient sampling. For data collection, a checklist and a questionnaire were used for recording the personal details, midwifery history and labor details. For data analysis, they were analyzed in SPSS 15 using chi-square, mantel henzel and logistic regression tests (p<0.05).

    Results

    Based on the findings, 41.1% of the inductions were lengthened, and 45.1% of its failure related to lack of labor progression. In total, 33.7% of the women underwent cesarean section due to unsuccessful induction. Controlling the variables such as dilation, effacement, descent, maternal age, gestational age, parity and neonatal weight, the logistic regression showed that the only significant effect was the effect of cervical dilation (OR=2.55), so that for every cm of dilation at the beginning of the induction, the chances of a successful induction was 2.55.

    Conclusion

    The results indicated that cervical dilation is the only factor in predicting the success of induction.

  • Page 125
    Background and
    Purpose
    Because of dyspraxia students have difficulty in some movements and deformity of the spine as a factor can lead to restriction of their movement, the purpose of the present study was to investigate the relationship between vertebral column deformities and components of the Kepart test in students with dyspraxia.Methods and Materials: The present descriptive analytical research is a cross-sectional study, involving the male elementary school students of Tehran in 2009. The participants were selected through multi-stage cluster sampling: Zone 4 was chosen by random from among the 22 municipal districts; 5 schools were selected by random from among many schools in the zone; finally, 1100 students were randomly selected. In the first step, we distributed the questionnaire about the conceptual - movement deficiency (validity 0.86). Eighty students of 8 to 12 years with problems in at least 5 components (out of 14) participated in the Kepart test (validity 0.95). From them, 34 students with the lowest scores were selected as the study subjects. Then, with the use of Spinal – Mouse machine, the vertebrate column deformities of students were studied from frontal and sagital aspects. For analyzing the data, Pearson’s correlation coefficient was used in SPSS 13.
    Results
    The prevalence of deformities was flat back 40%, thoracic kyphosis 29.16% and thoracic scoliosis 20.83% in the subjects. A significant relationship (p=0.05, r=0.34) was found between lumbar lordosis and side walking in students with dyspraxia. Also, the prevalence of dyspraxia was 7.26%, and 2.18% suffered from severe dyspraxia.
    Conclusion
    The results showed that the lower the amount of lumbar lordosis, the lower the students’ ability to side walk.
  • Hossein Karimi Moonghi, Akram Gazrani, Hasan Gholami, Amirreza Saleh Moghaddam, Ahmad Ashoury, Saeed Vaghei Page 132

    Background and

    Purpose

    Clinical competency is one of the requirements in nursing profession, for which nurses have recently been criticized. For this reason, health educational systems always intend to discover and improve factors that affect clinical competency. On the other hand, spiritual intelligence is considered as a significant factor in nurses’ success and efficacy. Therefore, the present study was designed to determine the spiritual intelligence status and its relationship with nurses’ clinical competency.

    Material And Methods

    This descriptive correlational study was conducted on 250 nurses of Mashad educational hospitals selected by multi-stage sampling. Demographic, clinical competency and spiritual intelligence questionnaires were used for data collection; the obtained data were analyzed in SPSS 11.5 using ANOVA, Kruskal Wallis, t-test, correlation and simple linear regression and covariate analysis.

    Results

    The results showed that %53.3 of the nurse's scores on spiritual intelligence were above the mean, and %46.7 below the mean. Most nurses’ (%53/8) scores of clinical competency scores was reported good (by self-assessment), %48.2 of the scores in the average range (by matron assessment), and %53.3 of them in the average range (by the overall assessment). A significant positive correlation was observed between spiritual intelligence and clinical competency, as Pearson correlation coefficient indicated (p<0.001).

    Conclusion

    A positive significant correlation was observe between spiritual intelligence of nurses’ clinical competency.

  • Akbart Ahmadi Asoor, Ahmad Allahabadi Page 140
    Background and
    Purpose
    Photochemical smogs, CO, NO2 and SO2 are among the major air pollutants with known effects and complications. The present study was designed to investigate the density of these pollutants in Sabzevar, Iran. Methods and Materials: this descriptive cross-sectional study intended to measure the air pollutants in different parts of Sazbevar, Iran. Sampling was done with stratified time sampling based on NIOSH 4800 and 6004 methods for SO2 and NO2, and method 6604 for CO. Sampling instruments included pump (debi 5 L/min), impinger, detector tube and ratameter. Based on traffic intensity, four points in the city were located and observe for 12 months, three day a month and three times per day; total sample swere 324. Data analyssi was done in SPSS 16 usingdescriptive measures as well as Pearson correlation coefficient ad one-sample t-test.
    Results
    Significantly highest rate of CO intensity was observed in Mordad (August) (64.1 mg/m3) and Esfand (March) (63.11 mg/m3) (P<0.01). The lowest one-hou intensity of CO was seen in Tabas square (21.71 mg/m3) and the highest in Post square (97.13). Mean annual concentration of SO2 ranged from 2.61 to 95.34 mg/m3, with the highest amount in Mehr (September) (83 mg/m3) (p<0.05). The highest annual concentrtion of NO2 was seen in Aban (October) (87.89) (P<0.05).
    Conclusion
    the results showed that the density of CO throughout the year and that of SO2 during some months of the year were above the standard amounts but the density of NO2 was not higher throughout the year.